Hysteria, jolla on herra Hakkaraisen krapulainen ääni #Nizza

 

-”Teemme juhlistanne surua, teemme öistänne verisiä”-

Näin julisti meille ISIS. Ja me olemmekin nähneet surua ja verta Orlandossa, Bagdadissa, Medinassa, Pariisissa, Brysselissä - ja aivan liian monessa muussa paikassa. ISIS on todella sanojensa mittainen. Ikävä kyllä.

On selvää, että jihadistien teoissa on jotain tekemistä islamin kanssa: islam liittyy pomminvarmasti sekä jihadistin tekoon. Se jokin on islamismi, jossa pyrkimys on pakottaa yhteiskunta yhden islamilaisen tulkinnan mukaiseksi, vaikka väkivalloin. Ja islamismin suosio kasvaa maailmalla ja myös Euroopassa, eikä vähiten siksi, mitä me itse teemme: kun länsimaiden pommit ovat vapauden pommeja, mutta niihin reagoivat ihmiset ovat automaationa terroristeja, niin voimmeko me oikeasti ihmetellä, miksi länsimaihin hyökätään?

Tämän yksipuolisen pahuuden narratiivin vuoksi me emme enää näe edes tekojemme seurauksia, vaan siirrämme pahuuden vain vihollisemme ominaisuudeksi. Ehkä joskus kannattaisi mennä kysymään itse pommituksen kohteelta, että miten vapaalta tuntuu, kun vapauden, veljeyden ja tasa-arvon pommimme repivät maata jälleen kohti kivikautta. Myös meidän teoillamme on jotain tekemistä jihadismin kanssa. Myös sillä on merkitystä, miten me Euroopassa kohtelemme muslimeita. Tätäkään ei tule kieltää:

-"Jihadist groups find fertile ground for recruitment in France and Belgium due to those states’ staunch secularism “coupled with a sense of marginalization among immigrant communities, especially those from North Africa,” according to the report from the Soufan Group. “Against this sense of alienation, the propaganda of the Islamic State offers an attractive alternative of belonging, purpose, adventure and respect.”

Research by Chris Meserole and Will McCants of the Brookings Institution found that by far the most important variable in predicting how many jihadis a country would produce was whether that people in the country spoke French. Nice itself may have been particularly vulnerable—it has a large Muslim population (several of whom were killed in the attack), and has long had one of France’s most persistent Islamist radicalization problems."-

Ranskan kohdistuvan jihadismin juuret ovat jo vuosikymmenien takaa siirtomaavallan ajalta. Algeria, Tunisia, Syyria ja Libanon olivat maita, joista tuli valtaisat määrät ihmisiä töihin, joiden ei uskottu jäävän maahan tai ainakaan tuovansa perheitä mukanaan. Mutta he jäivät, oli lamaa ja oli sotaa ja oli tilanne, että kaikilla ei enää edes ollut maata, mihin palata. Ja kun ihminen tulee ja hakee turvaa ISIS:iltä, me kohtelemme heitä potentiaalisena ISIS:in jäsenenä, ei varsinaisesti vähennä radikalismin vetovoimaa. Meidän on opittava näkemään asiat asioina ja kohtelemaan ihmisiä ihmisinä. Meidän on myös opittava se tapa ja muoto, jolla me eliminoimme islamismin vetovoimaa Euroopassa. Ensin meidän on vain hyväksyttävä sen olemassaolo ja sen jälkeen meidän on erotettava se kaikista muslimeista ja tuettava niitä pyrintöjä, joilla islamin radikaalit tulkinnat saataisiin puhdistettua pois koko uskonnosta.

Jos me emme tätä tee, vaan pidämme islamia yhtenä pahuuden monoliittina, me annamme vain tilaa äärioikeiston puheille, jotka syyttävät kaikkia muslimeita kollektiivisesti ja demonisoivat koko uskonnon välittämättä todellisuudesta:

Tämä on kuvottavaa puhetta. Tämä on turhaa puhetta. Tämä on Timo Soinin mukaan 'hupsuttelua'. Hakkarainen vaatii muslimien poistamista Suomesta. Kokonaan. Herra Hakkarainen toimii juuri sillä tavalla kuin ISIS toivoo eurooppalaispoliitikoiden toimivankin: lietsoo vihaa kaikkia muslimeita kohtaan ja omalta osaltaan pyrkii varmistamaan muslimien eriytymisen ja eristymisen muusta yhteiskunnasta.

Teuvo Hakkarainen myös valehtelee, sillä ei Eduskunnassa ole ollut mitään pyrkimyksiä lakiteitse ennaltaehkäistä Nizzan kaltaista terrorismia. Eduskunnassa on käsitelty lakiehdotuksia, joilla ihmisten huonoa kohtelua on varmistettu ja hallituksen toimesta on tehty päätöksiä, joiden mukaan turvapaikanhakijoiden mahdollisuuksia saada turvapaikka, on heikennetty. Näillä kummallakaan ei ole vain mitään tekemistä terrorismin kanssa, sillä terrorismi ei ole turvapaikanhakijoiden aiheuttama ongelma. Herra Hakkaraisen lääke on siis väärä, sillä hän yhdistää turvapaikanhakijat terrorismiin. Melkoista hupsuttelua, sanoisin.

Herra Hakkarainen myös valehtelee sanoessaan terroristien olevan muslimeja:

No, eivät ole kaikki terroristit muslimeita. Nuo Hakkaraisen puheet ovat osa ongelmaa, eivät ratkaisu saati apu. Uskonnoilla sekä aatteilla on selkeä välinearvo, jota poliittiset ambitiot käyttävät hyväkseen ja meidän tuettava niitä voimia, jotka tekevät työtä sen eteen, että se välinearvo ei olisi ruumiita aiheuttavaa. Uskonto on työkalu, jolla oikeutetaan oma radikalisaatio ja viha, se ei itse aiheuta kumpaakaan. On ymmärrettävä, miten ’liittyy’ ei ole sama asia kuin ’aiheuttaa’:

-"Western citizens who turn to terrorism “are not deeply ideological or even religious."

Rather, such individuals often seem to come to terrorism as a way to bring meaning to their lives or to explain their own sense of helplessness or isolation.

Muslim or migrant populations have struggled to integrate into Western European countries, often left feeling excluded from national identities that stress secularism and are rooted in specifically European heritage.

“Ghettoization, polarization, and alienation in a country like France are profound,” Mr. Neumann said. “Bottom line is: it’s about feeling like you belong.”

Western governments have tried to address this by providing greater welfare programs to disadvantaged communities or, often, by more forcefully policing them.

But these, Mr. Neumann said, risk deepening the polarization between communities, which can be bridged only by building an “inclusive sense of national identity.” European societies have resisted this, instead giving rise to right-wing politics that emphasize ethnic and religious heritage."-

Herra Hakkaraisen ja koko muun hupsuttelevan rasistiarmeijan puheet ovat juuri sitä puhetta, joka osaltaan edesauttaa muslimien integroitumisen olevan vaikeaa, jopa mahdotonta. Sillä nuo puheet ovat puheita burkakiellosta ja ihmisen henkilökohtaiseen tilaan tunkeutumista. Nuo puheet todellakin liittyvät terrorismiin ja jopa aiheuttavat sitä ollen yksi vierautta ja eristymisen tunnetta synnyttävä tekijä:

-"Radikalisoitumiseen taipuvainen henkilö ei ole läheskään aina taloudellisessa marginaalissa, vaan usein aktiivinen ja kielitaitoinen henkilö, joka kohtaa odotuksiinsa nähden runsaasti lasikattoja, nöyryytyksiä sekä ulossulkemista ja kokee ”ansaitsevansa parempaa”. 

Ghaffar Hussainin mukaan brittiläisten ekstremistien perheet eivät ole olleet erityisen uskonnollisia, ja Kimmo Ketolan mukaan varsin yleistä on, että brittiläisten ekstremistien tietämys uskonnostaan on heikkoa. Radikalisoituminen liittyy usein siihen, että ihminen innostuu uskonnollis-poliittisesta liikkeestä, joka tarjoaa uusia ratkaisuja henkilölle, jota sen enempää omien vanhempien kuin valtayhteiskunnankaan tarjoamat mallit, roolit ja toimintamahdollisuudet eivät puhuttele. 

Radikaalien liikkeiden tapa korostaa ”oikeutettua” taistelua ja nähdä monimutkaiset asiat yksinkertaisina ”me vastaan he” -asetelmina houkuttelee erityisesti heitä, jotka haluavat sekä toimintaa että tunteen ryhmään kuulumisesta. Kyseessä ei ole muslimierityisestä asiasta. Erityisesti tietyille ikävaiheille tyypillinen taipumus tribalismiin on verrattain universaali ilmiö, joka saa erilaisia ilmenemismuotoja esimerkiksi uusnatsiryhmien, jalkapallohuligaanien ja erilaisten jengien muodossa ympäri maailman."-

Siksi monet länsimaiset miehet, joilla ei ole mitään tekemistä islamin uskon kanssa, ovat liittyneet ISIS- järjestöön: saadakseen elämälleen merkitystä ja tunnetta kuulumisesta johonkin.

Miltei kaikkien Eurooppaan kohdistuneiden iskujen motiivi on ollut kosto ja tekijänä on ollut eurooppalainen terroristi. Tällä terrorilla on yksinkertainen syy: kostetaan ISIS:in valtaamille alueille kohdistuneet hyökkäykset. Lisäksi ISIS haluaa samalla viestiä heidän olevan ainoat muslimit, jotka puolustavat islamia tällä hetkellä länsimaiden uhalta, joka assimilaatiovaateissaan vaatii Eurooppalaisia muslimeita unohtamaan oman uskonsa ja nämä vaateet ulottuvat henkilökohtaisen tilan kaventamisessa niin pitkälle, että se pyrkii jopa pakottamaan muslimin pukeutumaan tietyllä tavalla. Ja tämä propaganda toimii!

Meidän on hyväksyttävä todellisuus. Kun me ajattelemme Nizzaa, Orlandoa, Bagdadia, Medinaa, Pariisia ja Brysseliä, niin nuo terroriteot olivat monen erillisen motiivin summa, niin ne teot liittyivät myös tavalla tai toisella uskontoon nimeltä islam ilman epäilyksen häivää. Eikä tätä tule kieltää. Yhtä järjetöntä olisi myös kieltää, että Timothy McVeighin teko ei liittynyt hänen aatteeseensa tai että Jerusalemin Pridessa ihmisiä surmanneen juutalaisen Yishai Schlisseliin ei olisi liittynyt hänen uskontonsa millään tavalla. 

Mutta suurin osa ISIS:in uhreista ovat kuitenkin muslimeja, joten ISIS käy käytännössä sotaa islamia vastaan. Tätä tukevat myös iskut muslimien pyhille paikoille, jolla he haluavat uskotella, miten vain he ovat niitä oikeita muslimeita. Silti muslimit itse ovat paras kumppani radikalismin ja terrori-iskujen estämisessä. Ja tämä ihan siksi, että vain toiset muslimit voivat vastata uskottavasti ISIS:in kaltaiselle järjestölle ja löytää Koraanista ne kohdat, jotka viittaavat rauhaan ja vain muut muslimit voivat uskottavasti osoittaa, miten ISIS:in tulkinta islamista sekä ISIS:in toiminta on itse islamia vastaan. ISIS:in nimissä toimineet terroristit eivät olleet islamin radikalisoimia, vaan ISIS:in tarina antoi heille raamin ja oikeutuksen tunteen. Voi sanoa, että radikalismi ja viha ovat islamisoituneet, ei päinvastoin. Uskonnon kuvastolla mässäilevä viha on poliittisen agitaation tavoiteltu lopputulos ja palvelee tarkoitustaan: yhteiskunnasta vieraantuneet, vihaiset ihmiset saavat tarkoituksen ja merkityksen ja kohteen, johon purkautua. Ja siksi pommit räjähtelevät ja siksi noita terroristeja on vaikea saada kiinni: he syntyvät täällä, Euroopassa.

Rautalankaa: vain muslimit pystyvät vastaamaan uskottavasti ISIS:in propagandaan, sillä vain he pystyvät avaamaan ISIS:in viestin sekä tarjooman uskottavasti. Ja meidän tulee antaa heille se mahdollisuus vastata siihen ilman syyllistämistä. Ilman tätä Eurooppa Suomi mukaan lukien vaipuu hysteriaan, jolla on herra Hakkaraisen krapulainen ääni.

Haluatteko te sellaisen Suomen? No, minä en ainakaan halua. Minä haluan, että ISIS katoaa. Minä haluan, että ne sosiaaliset- ja poliittiset muuttujat korjataan, jotka aiheuttavat etnistä kitkaa. Minä haluan, että muslimitkin saavat elää täällä rauhassa. Aivan, kuten he ovat eläneet aina. 

 

Taustamateriaalia:

1. 'WHAT CAN THE U.S. LEARN FROM RADICALIZATION IN THE FRENCH-SPEAKING WORLD?'

2.  'Attack in Nice, France, Represents Terrorism’s New Reality'

3.  'Suomalaisasiantuntija Nizzan iskusta: ”Tämä oli varoitus – uusia kovempia iskuja on tulossa”'

4.  'Asiantuntija: Lisää iskuja todennäköisesti tulossa'

5.  'He drank alcohol, ate pork and took drugs. He was NOT a Muslim - he was a s***'

6.  'Terrorismin tutkija: ”Ranska on sodassa ’islamilaista valtiota’ vastaan”'

7.  'Why does France keep getting attacked?'

8.  'Why France Has Become the Number One Target for Terror'

9.  'Jihadismitutkija Olivier Roy: Radikalismi on islamisoitunut'

10.  'Are All Terrorists Muslims? It’s Not Even Close'

11.  'Miksi iskun kohteena oli jälleen Ranska?'

12.  'Työttömyys ei selitä terrorismia, mutta eipä selitä uskontokaan'

13.  'Hakkarainen vaatii muslimien massakarkotuksia Suomesta'

14.  'Nizzan terroristin setä: Isisin algerialainen jäsen värväsi veljenpoikani'

15.  'Seksiä, huumeita ja väkivaltavideoita – tämä tiedetään Nizzan hyökkääjästä'